ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

"Οι άνθρωποι ενοχλούνται, όχι από τα γεγονότα, αλλά από τις αντιλήψεις που διαμορφώνουν σχετικά με τα αυτά" - Επίκτητος

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν μας οδηγούν να αισθανόμαστε ανάλογα. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι τα νοητικά μας φίλτρα. Ο τρόπος δηλαδή, με τον οποίο έχουμε μάθει να τα νοηματοδοτούμε. Για τον καθένα μας είναι διαφορετικός και σμιλεύεται από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, τους κανόνες που μάθαμε να έχουμε στη ζωή μας, τις αξίες, τις αρχές και τις εμπειρίες μας. Κάποιες φορές, τα φίλτρα μέσα από τα οποία βλέπουμε τη ζωή είναι παραμορφωτικά. Κάτι τέτοιο, είτε γίνεται αντικείμενο παρατήρησης από τους γύρω μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε μόνοι, που λόγω της δυσφορίας νιώθουμε.

ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) προτείνεται από το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Επίσης, καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τις περισσότερες ψυχικές δυσκολίες.

Με τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Cognitive – Behavioral Therapy – CBT):

  • Ανιχνεύουμε τα αίτια που μας έχουν οδηγήσει να σκεφτόμαστε με κάποιους από τους παραπάνω παραμορφωτικούς φακούς.
  • Εξηγούμε με ποιο τρόπο συντηρείται η ύπαρξή τους.
  • Βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να πετύχουμε τους προσωπικού μας στόχους.

CBT & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η CBT έχει αποδειχθεί ως η πιο αξιόπιστη μορφή ψυχοθεραπείας, εφαρμοζόμενη σε μεγάλο εύρος δυσκολιών. Μελέτες δείχνουν ότι, οι τεχνικές της εν λόγω προσέγγισης, πέραν της αναγνωρισιμότητας τους, έχουν αποδεδειγμένα υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη και αυτή της χρήσης αντικαταθλιπτικών, όταν εφαρμόζονται σε γυναίκες με δυσκολίες γονιμότητας, μειώνοντας το στρες και τη θλίψη.

CBT & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η CBT είναι ψυχοθεραπευτική μέθοδος, η οποία μέσω της παροχής πληροφοριών, αυξάνει την αίσθηση ελέγχου της κατάστασης της εγκυμοσύνης σε όλα τα επίπεδα (εικόνα σώματος, συναισθηματικές διακυμάνσεις, σκέψεις για την κύηση και το μωρό). Δρα αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης, έτσι ώστε, όχι μόνο να γίνει αλλά και να διατηρηθεί μια θετική και λειτουργική στάση ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι η CBT επιλέγεται ως η πρώτη μορφή συναισθηματικής στήριξης σε εγκυμονούσες.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

ΠΩΣ ΔΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Κάθε φορά που επιλέγουμε να απαλλαγούμε από άσχημα συναισθήματα και από αρνητικές σκέψεις, χρησιμοποιώντας τη Γνωσιακή–Συμπεριφοριστική προσέγγιση, στην ουσία «επανακαλωδιώνουμε» τον εγκέφαλο μας. Και αυτό είναι κάτι που διατηρείται στην πορεία των χρόνων. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας:

  • Η αμυγδαλή (περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του συναισθήματος) και ο ιππόκαμπος (περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τις μνήμες τραυματικών γεγονότων) μειώνουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η βίωση αρνητικών συναισθημάτων.
  • Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης, πρακτικά αλλάζουν και οι νευρωνικές συνάψεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα αλλάζει η λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνος για τη λογική και όχι τη συναισθηματική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι όταν παύουμε να ερμηνεύουμε αρνητικά τις καταστάσεις, στην πραγματικότητα είναι σα να έχουμε κάνει μια μικρή επανεκκίνηση του συστήματος.