ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MINDFULNESS

Το Mindfulness είναι μία πρακτική η οποία δημιουργήθηκε από τον καθηγητή ιατρικής Jon Kabbat Zin, στο τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσσέτης το 1979, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του στρες, του πόνου και των ασθενειών.

Εκπαιδεύει το μυαλό να μπορεί να εστιάζει σκόπιμα, στο παρόν, χωρίς κριτική. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε να δρούμε, κι όχι να αντιδρούμε, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που μας στρεσάρουν και να τις διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

To Mindfulness προτείνεται από το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Επίσης καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!

Η αποτελεσματικότητα της πρακτικής του mindfulness έχει αποδειχθεί ερευνητικά. Μεγάλες πολυεθνικές όπως η Google, η Apple και η Nike, πανεπιστήμια όπως το Harvard, νοσοκομεία όπως το Duke Center, επενδύουν σε προγράμματα mindfulness με σκοπό τη διαχείριση του στρες, αντίστοιχα των εργαζόμενων, των σπουδαστών ή των ασθενών, και τελικά τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων τους. Ιατροί στις μεγαλύτερες κλινικές σε Αγγλία και Αμερική , που ασχολούνται με ασθενείς που αντιμετωπίζουν σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακά νοσήματα, ψωρίαση, διαβήτη, αϋπνία, γυναικολογικά, αυτοάνοσα, καρκίνο, γαστρεντερικά, HIV, χρόνιο πόνο, τους προτρέπουν να παρακολουθήσουν προγράμματα mindfulness, καθώς φαίνεται ότι κάτι τέτοιο βελτιώνει την πορεία της θεραπείας τους.

MINDFULNESS & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Όσον αφορά στην γονιμότητα, έχει φανεί ότι η μείωση του στρες που επιτυγχάνεται μέσω του mindfulness, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.  Μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Human Reproduction, Fertility – Sterility, Journal of Obstetrics & Gynecology κ.α., δείχνουν την αποτελεσματικότητα της πρακτικής. Οι μεγαλύτερες κλινικές γονιμότητας ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν το mindfulness ως κομμάτι της θεραπείας, διότι:

 • βοηθά στη διαχείριση των συναισθηματικών μεταπτώσεων
 • μειώνει το άγχος, το θυμό, τη θλίψη
 • βελτιώνει τη σχέση με το σύντροφο, τους φίλους, την οικογένεια, τους συνεργάτες

MINDFULNESS & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, το mindfulness μας εκπαιδεύει στο ότι κάθε φόβος, κάθε πόνος, κάθε σκέψη, κάθε ανάσα, κάθε στιγμή είναι μοναδικά, παροδικά και ποτέ δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τα προηγούμενα ή με τα επερχόμενα. Σε μαιευτικές κλινικές διεθνώς προτείνουν το mindfulness κατά την κύηση διότι:

 • μειώνει τις ορμόνες του στρες
 • μειώνει την πίεση του αίματος
 • αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει το φόβο τοκετού
 • μειώνει τον πόνο τόσο στην κύηση όσο και στον τοκετό
 • μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννας
 • προάγει την υγιή ανάπτυξη του μωρού
 • βελτιώνει τη σχέση, την επικοινωνία και τη συνεργασία στο ζευγάρι
 • ενδυναμώνει την ανάπτυξη δεσμού μεταξύ μητέρας & μωρού
 • παρέχει δεξιότητες διαχείρισης του στρες για ζωή με μεγαλύτερη ευεξία

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

Κλινικές γονιμότητας

Μαιευτικές κλινικές

ΠΩΣ ΔΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Αλλάζει τη νευροπλαστικότητά του


Δηλαδή τη δυνατότητα του μυαλού να αλλάζει δομικά και λειτουργικά. Oι άνθρωποι που κάνουν πρακτική εξάσκηση στο mindfulness έχουν αυξημένα εγκεφαλικά κύματα γάμα και φαίνεται να έχουν την ικανότητα, ακόμη και μετά το διαλογισμό να μην κολλά η σκέψη τους σε ένα ερέθισμα. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι μπορούν να ελέγχουν τη σκέψη τους.

Αυξάνει τη φαιά του ουσία


Όσοι κάνουν mindfulness έχουν παχύτερα τοιχώματα του εγκεφαλικού φλοιού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους γερνά με πιο αργούς ρυθμούς. Το πάχος των τοιχωμάτων του φλοιού επίσης συνδέεται με  τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, την προσοχή.

Μειώνει την πίεση του αίματος


Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πίεσης και εξασκούν συστηματικά mindfulness, μπορούν να δουν την πίεση να πέφτει, ακόμη και να μειώσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Η χαλάρωση μέσω mindfulness είναι καταλυτική στην έκκριση μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στην αγγειοδιαστολή.

Δρα ως αναλγητικό


Έρευνα δείχνει ότι το mindfulness μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου αλλά τη δυσφορία που προκύπτει από αυτόν.